Jak myć owoce cytrusowe?

sok ze świeżych pomarańczy
Źródło: pixabay.com

„Skórki się przecież nie je”. Wielu z nas twierdzi tak, sięgając po cytrusowe owoce. Kupujemy je, obieramy i zjadamy. Jednak jest to niezwykle błędny tok rozumowania, a pomimo pięknej i lśniącej skórce, zawdzięczanej woskowaniu, owoce posiadają liczne bakterie, konserwanty, środki biobójcze i pestycydy.

Brudne warzywa i owoce w kuchni?

Znaczna część naszego społeczeństwa spożywa lub wykorzystuje w kuchni niemyte owoce i warzywa. Niektórzy zadają sobie trud opłukania ich pod wodą przed obraniem i spożyciem. Jednak mycie owoców pod zimną wodą na nic się zda. Obecne na nich pestycydy, baterie, woski, konserwanty i rożnego rodzaju środki biobójcze nic sobie nie robią z letniej, bieżącej wody. Zimna woda nie jest w stanie poradzić sobie z żadnymi chemikaliami.

Jak pozbyć się chemii z cytrusów?

limonka
Źródło: pixabay.com

Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, limonki, cytryny oraz wszelkie inne owoce z grupy cytrusów można myć w wodzie pitnej o temperaturze pokojowej, najlepiej przez około dwie minuty. Opłukanie ich pod bieżącą wodą może niestety nie wystarczyć.

Cytrusy jemy rękoma, zatem istnieje pewne zagrożenie, że bakterie oraz wszelkie inne niebezpieczne substancje znajdujące się na skórkach, znajdą się również w części jadalnej owocu, bądź też przeniesiemy je z rąk do ust.

Pewnie większość pomyśli sobie – kto normalny będzie stał i dla przykładu mył przez dwie minuty każdą jedną mandarynkę z kilogramowej siatki owoców. Po części może mieć rację. Przy większej ilości owoców proces ten może stać się bardzo uciążliwy. W takie sytuacji możemy sięgnąć po detergent, którym i tak myjemy talerze, więc jest on dla nas bezpieczny. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo czas, bo zamiast myć owoc dwie minuty, zrobimy to 10 – 15 sekund.

Spray do owoców

Można także nabyć gotowe już płyny do mycia warzyw i owoców. Są one dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością, zarówno tych stacjonarnych jak i internetowych.

Albo też przygotować taki spray samemu. Bez wątpienia okaże się on bardzo pomocny. Wystarczy połączyć ze sobą:

  • wodę i sól – to bardzo prosty sposób, który polega na moczeniu owoców w wodzie z solą morską. Wrzucamy owoce do miseczki z wodą, pozostawiamy na około 10 minut i opłukujemy pod bieżącą wodą;
  • woda z octem, sodą i pestkami grejpfruta – sposób ten jest nieco czasochłonny, ale niezwykle skuteczny. Należy wymieszać wszystkie składniki i przelać je do rozpylacza. Spryskać owoce, odstawić na około godzinę, a następnie opłukać pod wodą. I gotowe!

Alergia na cytrusy czy może substancje zabezpieczające?

Owoce, trafiające do Polski z importu, z reguły pokrywane są różnego rodzaju substancjami zabezpieczającymi przed szkodnikami oraz szybkim psuciem. Liczy się to, aby w odpowiednim stanie przetrwały transport i trafiły na sklepowe półki. Zabezpieczane są całym arsenałem chemikaliów i środków konserwujących. Pomimo tego, że dopuszczane są do obrotu rynkowego mogą wpłynąć na ludzkie zdrowie – wywołać na przykład alergię czy biegunkę.

Jakie owoce wybierać?

Na to pytanie nie ma jednaj właściwej odpowiedzi i rady, jedni sięgną po te owoce, które mają najmniej kalorii, inni zwrócą uwagę na zawarte w nich witaminy. Na pewno bezpieczniej sięgać po te z ekologicznych plantacji, jeśli oczywiście mamy do nich dostęp. Ekologiczne owoce nie są z reguły woskowane, a także nie zawierają tyle chemii. Zdarza się, że wykorzystujemy skórki z cytrusów do pieczenia ciast. Wówczas warto takie owoce dokładnie umyć szczoteczką w ciepłej wodzie.

Pamiętajmy jednak, aby nie popadać w skrajność i zachować zdrowy rozsądek, a także podstawowe zasady higieny. Wówczas mycie cytrusów stanie się dla nas codziennym, zwyczajnym nawykiem.

Przeczytaj więcej w innym naszym artykule – „Owoce, które mają najmniej kalorii„.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.