Owoce, które mają najmniej kalorii

Owoce z małą ilością kalorii

Owoce są bardzo zdrowe. Ich rozsądne spożycie pozytywnie wpłynie na każdy organizm. Są odpowiednie dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów, a także dla tych, którzy zmagają się z problemem cukrzycy.

Wartościowe źródło witamin

Prawie wszystkie owoce mają jedną wspólną cechę – są po prostu zdrowe. Dostarczają ludzkiemu organizmowi błonnika i niezbędnych składników mineralnych.

Owoce to świetna propozycja przekąski. Można je dodać do musli, jogurtów, wyciskać z nich sok i robić koktajle. Ci, którzy chcą schudnąć powinni, bez większych ogródek, sięgać po owoce i łączyć je z produktami o niskim indeksie glikemicznym. Te najmniej kaloryczne mogą być spożywane w większych ilościach.

Lista zdrowia

Warto mieć pod ręką listę najmniej kalorycznych owoców, które możemy jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Zaliczamy do nich:

  • truskawki – 100g truskawek to zaledwie 28 kcal;
  • maliny – 29 kcal na 100g;
  • melon – w 100g porcji mieści się 37 kcal;
  • arbuz – podobnie jak melon dostarcza 37 kcal w 100 g spożytego owocu;
  • pomarańcze – to 44 kcal na 100g;
  • grejpfrut – cytrus zawierający 36 kcal w 100g;
  • jabłko – 47 kcal na 100g i dużo błonnika;
  • brzoskwinie – posiada taka samą ilość kalorii jak jabłko;
  • borówka amerykańska – zawiera 58 kcal w 100 g;
  • poziomki – 33 kcal na 100g;
  • papaja – to 41 kcal w 100g owocu.

Owoce powinny być podstawowym elementem każdego menu. Włączając je do swojej diety każdy może liczyć na zdrowe i piękne ciało, wzmocnioną odporność i brak witaminowych ubytków.

Przepis na młodość

Owoce są źródłem witaminy A, C i E, które w ludzkim organizmie pełnią rolę przeciwutleniaczy. Chronią także nasz organizm przed wolnymi rodnikami – biologicznie aktywnymi cząstkami, powstającymi w skutek zmian metabolicznych, stresu, nikotyny, promieniowania UV czy zanieczyszczonego powietrza. Wolne rodniki tlenowe wpływają na komórki organizmu, a w niektórych momentach nawet na strukturę DNA. Przyspieszają proces starzenia się komórek, a w najgorszych sytuacjach mogą odegrać kluczową rolę w pojawieniu się zmian nowotworowych. I to właśnie przed tym wszystkim chronią nas zawarte w owocach witaminy i antyoksydanty.

Ponadto, witamina C, wpływa na proces syntezy kolagenu, z którego produkowana jest tkanka łączna. Odpowiednia obecność kolagenu hamuje powstawanie krwotoków i sińców, a także przyspiesza gojenie się ran.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.