Jak zdrowo jeść?

zdrowy brzuch
Źródło: pixabay.com

Odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia, wspaniałego samopoczucia i zachowania pięknego, młodego wyglądu ciała i ducha. Jednak dla wielu proces związany ze zdrowym żywieniem jest bardzo uciążliwy i trudny w rozpoczęciu. Liczni nie wiedzą jak się w ogóle do niego zabrać. Zatem, chcemy dziś przybliżyć Wam kilka praktycznych porad związanych z aspektem zdrowego żywienia. Zapraszamy do lektury!

Jak zacząć?

Stańmy z sobą twarzą w twarz i odpowiedzmy sobie na pytanie – czy nasze żywieniowe menu jest na prawdę wartościowe i zdrowe. Nie oszukujmy siebie samych. Jeśli tylko czujemy, że nasze dietetyczne przyzwyczajenie są dalekie ideału, postarajmy się coś zmienić. Oczywiście nie wszystko na raz i nie od razu. Może nas to bowiem przytłoczyć lub zgubić.

Ustalmy swoje priorytety – co chcemy osiągnąć poprzez wdrożenie zmian żywieniowych. Określenie celów będzie naszą motywacją – pomocą w trudnych momentach. Kolejno postawmy na warzywa i owoce które mają najmniej kalorii. Wzbogaćmy naszą dietę w zieloną sałatę, brokuły, kapustę, kolorowe owoce i warzywa. To będzie dobry początek. Nie zatrzymujmy się jednak na tych kilku drobnych zmianach, a brnijmy dalej. Przecież chodzi tu o nasze zdrowie i samopoczucie, a także budowanie własnej świadomości.

owocowe koktajle
Źródło: pixabay.com

Istotne wskazówki

Wprowadzenie zasad żywieniowych, których będziemy przestrzegać, znacznie ułatwi podejmowanie wszelkich żywieniowych decyzji, a w konsekwencji przyniesie wiele istotnych korzyści. Zasady pomogą nam weryfikować kwestie związane z tym co ma się znaleźć na naszym talerzu, a czego lepiej unikać. Zatem:

  • wypełniajmy nasz talerz przynajmniej połową owoców lub warzyw;
  • jedzmy pełnoziarniste produkty – brązowy ryż i makaron, ciemne pieczywo;
  • sięgajmy po rośliny strączkowe – soczewicę, czarną fasolę;
  • rozsmakujmy się w rybach i owocach morza – są one niezwykle bogate w proteiny i liczne wartości odżywcze;
  • unikajmy tłuszczy nasyconych;
  • stosujmy oleje roślinne – olej z pestek winogron, olej z oliwek czy rzepakowy;
  • ustalmy sobie limit kalorii i trzymajmy się go;
  • wyeliminujmy pokarmy smażone, gazowane napoje oraz słodycze;
  • wybierajmy jogurty i mleko – są one bogate w wapń.

Jedz systematycznie

Poza określeniu tego co powinniśmy jeść, warto skupić na tym jak często to spożywać. Dietetycy zwracają uwagę na spożywanie posiłków w sposób regularny. 5 posiłków w diecie – trzy główne (śniadanie, obiad kolacja) i dwie przekąski – to schemat, którego warto się trzymać i rozplanować sobie co i o której godzinie zjemy. Nie podjadajmy, to potrafi zgubić. Dodatkowo bardzo istotne jest spożywanie posiłków w spokoju i bez zbędnego pośpiechu. Dobrze rozdrobnione i przeżute jedzenie łatwiej się trawi.

Dlaczego warto jeść zdrowo?

Właściwe odżywania uchroni nas od wielu dolegliwości i chorób, które rozwijać się mogą w ludzkim organizmie przez wiele lat. Zdrowe żywieniowe menu może uchronić nas przed:

  • nadciśnieniem tętniczym;
  • otyłością;
  • nadwagą;
  • chorobami układu krążenia;
  • cukrzycą typu 2;
  • kamicą żółciową;
  • osteoporozą;
  • niektórymi chorobami nowotworowymi;
  • anemią;
  • a także wieloma innymi chorobami.

Ponadto, niewłaściwe żywienie wywołać może zmęczenie, rozdrażnienie, ograniczenie w przyswajaniu wiedzy oraz osłabienie koncentracji.

Każdy z nas może także stale pogłębiać swoją wiedzę związaną ze zdrowym żywieniem. Zapewniamy – temat rzeka. Jest też organizowanych wiele spotkań z dietetykami i specjalistami w kwestii żywienia, a także warsztatów poświęconych tej tematyce.

Przeczytaj więcej w innym naszym artykule – „Owoce, które mają najmniej kalorii”.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.