Odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia, wspaniałego samopoczucia i zachowania pięknego, młodego wyglądu ciała i ducha. Jednak dla wielu proces związany ze zdrowym żywieniem jest bardzo uciążliwy i trudny w rozpoczęciu. Liczni nie wiedzą jak się w ogóle do niego zabrać. Zatem, chcemy dziś przybliżyć Wam kilka praktycznych porad związanych z aspektem zdrowego żywienia. Zapraszamy do lektury!
Jak zacząć?
Stańmy z sobą twarzą w twarz i odpowiedzmy sobie na pytanie – czy nasze żywieniowe menu jest na prawdę wartościowe i zdrowe. Nie oszukujmy siebie samych. Jeśli tylko czujemy, że nasze dietetyczne przyzwyczajenie są dalekie ideału, postarajmy się coś zmienić. Oczywiście nie wszystko na raz i nie od razu. Może nas to bowiem przytłoczyć lub zgubić.
Ustalmy swoje priorytety – co chcemy osiągnąć poprzez wdrożenie zmian żywieniowych. Określenie celów będzie naszą motywacją – pomocą w trudnych momentach. Kolejno postawmy na warzywa i owoce które mają najmniej kalorii. Wzbogaćmy naszą dietę w zieloną sałatę, brokuły, kapustę, kolorowe owoce i warzywa. To będzie dobry początek. Nie zatrzymujmy się jednak na tych kilku drobnych zmianach, a brnijmy dalej. Przecież chodzi tu o nasze zdrowie i samopoczucie, a także budowanie własnej świadomości.
Istotne wskazówki
Wprowadzenie zasad żywieniowych, których będziemy przestrzegać, znacznie ułatwi podejmowanie wszelkich żywieniowych decyzji, a w konsekwencji przyniesie wiele istotnych korzyści. Zasady pomogą nam weryfikować kwestie związane z tym co ma się znaleźć na naszym talerzu, a czego lepiej unikać. Zatem:
- wypełniajmy nasz talerz przynajmniej połową owoców lub warzyw;
- jedzmy pełnoziarniste produkty – brązowy ryż i makaron, ciemne pieczywo;
- sięgajmy po rośliny strączkowe – soczewicę, czarną fasolę;
- rozsmakujmy się w rybach i owocach morza – są one niezwykle bogate w proteiny i liczne wartości odżywcze;
- unikajmy tłuszczy nasyconych;
- stosujmy oleje roślinne – olej z pestek winogron, olej z oliwek czy rzepakowy;
- ustalmy sobie limit kalorii i trzymajmy się go;
- wyeliminujmy pokarmy smażone, gazowane napoje oraz słodycze;
- wybierajmy jogurty i mleko – są one bogate w wapń.
Jedz systematycznie
Poza określeniu tego co powinniśmy jeść, warto skupić na tym jak często to spożywać. Dietetycy zwracają uwagę na spożywanie posiłków w sposób regularny. 5 posiłków w diecie – trzy główne (śniadanie, obiad kolacja) i dwie przekąski – to schemat, którego warto się trzymać i rozplanować sobie co i o której godzinie zjemy. Nie podjadajmy, to potrafi zgubić. Dodatkowo bardzo istotne jest spożywanie posiłków w spokoju i bez zbędnego pośpiechu. Dobrze rozdrobnione i przeżute jedzenie łatwiej się trawi.
Dlaczego warto jeść zdrowo?
Właściwe odżywania uchroni nas od wielu dolegliwości i chorób, które rozwijać się mogą w ludzkim organizmie przez wiele lat. Zdrowe żywieniowe menu może uchronić nas przed:
- nadciśnieniem tętniczym;
- otyłością;
- nadwagą;
- chorobami układu krążenia;
- cukrzycą typu 2;
- kamicą żółciową;
- osteoporozą;
- niektórymi chorobami nowotworowymi;
- anemią;
- a także wieloma innymi chorobami.
Ponadto, niewłaściwe żywienie wywołać może zmęczenie, rozdrażnienie, ograniczenie w przyswajaniu wiedzy oraz osłabienie koncentracji.
Każdy z nas może także stale pogłębiać swoją wiedzę związaną ze zdrowym żywieniem. Zapewniamy – temat rzeka. Jest też organizowanych wiele spotkań z dietetykami i specjalistami w kwestii żywienia, a także warsztatów poświęconych tej tematyce.
Przeczytaj więcej w innym naszym artykule – „Owoce, które mają najmniej kalorii”.
Dodaj komentarz